субота, 19. новембар 2011.

Gibanica

Za tri osrednja lista je potrebno:
-600.gr brašna
-malo praška za pecivo
-malo soli
-mlake vode dovoljno da se umesi osrednje testo.

Za filovanje:
-500 gr. sitnog sira
-malo soli ako sir nije slan
-2 jajeta
-malo mleka

Umesiti osrednje testo, i podeliti ga na tri jufke. Ostaviti 30 - 45 minuta pokriveno krpom da odstoji na toplom.

                                      

Potreban je i jedan stoljnjak (obicno stariji) za razvlacenje. Rasiriti stolnjak, posuti malo brasnom, jufku rastanjiti. Ja sredinu rastanjim u vazduhu, a onda spustim na sto, i polako razvlacim krajeve. Naucena sam da je granica za razvlacenje testa do pucanja. Mali savet - skinite prstenje ako nosite :)


                                      

Ove krajeve koji ostanu deblji mozete skinuti, a i ne morate. Sve zavisi ko kako voli.

Sastojke za fil umesati, i stavljati na list. Ako je list razvucen bas onako tanko, nece vam dati da razmazujete fil, jer ce na dodir kasike pucati. Zato po malo na kasiku, pa ostavljati grudvice fila, kada se uvije lepo se razmaze. List uviti tako sto se zadigne ceo stoljnjak i rola dok se ne uvije ceo list. Prebaciti ga u tepsiju (nauljenu), i isti postupak ponoviti i sa druga dva lista. Ja sam u ovaj moj pleh ostavila dva lista, treci sam pekla posebno.

                
                                    

I jos nesto, volim kad se uhvati korica gore, pa uzmem malo fila, dospem mleka i time premazem pitu. Ovako izgleda pecena.

                  
                                      


 Ova slika je malko mutna, ne mogu sama bas lepo da slikam, ali posluzice. :)

                                         

среда, 09. новембар 2011.

Pogačice sa sirom

-500 gr. brašna
-250 gr. sitnog sira
-250 gr. margarina (ili masti)
-ceo kvasac
-1 dl. mleka
-malo šećera i soli
-jaje za premazivanje
-susam za posipanje


Kvasac staviti u mlako mleko sa šećerom da nadodje, pa ga pomešati sa margarinom i sirom. Postepeno dodavati brašno, i umesiti testo. Podlogu za mešenje posuti brašnom, testo rastanjiti, saviti ga u kocku, i ostaviti u frizideru da odstoji 15-ak minuta. Taj postupak ponoviti tri puta. Rastanjiti testo na debljinu oko 1 cm, seci kockice ili vaditi oblike nekim kalupom, ređati u pouljenu tepsiju, premazati umućenim jajetom i posuti susamom. Peći oko 15-20 minuta na 200 stepeni.
Na slici se vidi da sam ja jednu tepsiju ispekla kako treba, a drugu malo duže držala, jer moj dragi voli normalno pečeno, a ja malko hrskavije :)
Pogačice su super za grickanje uz film i pivo :)