понедељак, 23. јануар 2012.

Lepinje

Već duže vreme pokušavam da napravim lepinje, onakve kakve se koriste za roštilj, ali mi nije pošlo za rukom. Uglavnom su ipadali mini hlebčići, ne onako lagani i vazdušasti kakve lepinje treba da budu. Ovaj recept sam pronašla na blogu "Tortekolaci", recept Nihade Kopić, i to je to. Malko sam odstupila od originala, tj. napravila količinski više, ali sam pratila ceo postupak, i veoma sam zadovoljna.
Dakle, potrebno je:
-1/2 kg. brašna;
-200 ml. mlakog mleka;
-200 ml. mlake vode;
-soli po ukusu;
-jedan kvasac;
-kašika šećera;
-3. kašike ulja.

Kvasac staviti sa šećerom i malo mlakog mleka da nadođe, a zatim umesiti testo od svih sastojaka. Celo testo izvaditi iz vangle, ostaviti ga da stoji 10-ak minuta, pa ga premesiti. Tako odraditi nekoliko puta (ja sam tri puta ponovila), i taj poslednji put ostaviti testo da nadodje. Zatim ga podeliti na 4 jufke, oblikovati loptice i ostaviti da malo odmore. Svaku jufku razviti i opet ostaviti.
Rernu zagrejati, ubaciti prazan pleh da se ugreje, zatim ga izvaditi, posuti brašnom i staviti lepinje. Peći oko 10 minuta na 200 stepeni. Kada se ispeku, uviti ih u vlažnu krpu i ostaviti malo. Ja sam baš zadovoljna. Jedino što ću sledeći put da promenim jeste količina testa za jednu lepinju. Mogla sam ih praviti malo manje, tada bi baš bile prave. :)


                                        

Želela bih još samo nešto da dodam u okviru ovog recepta. Pričala sam sa mojim devojčicama sa "Ane" o onim kesicama za meso. Danas za ručak sam pravila upravo pile u toj kesici, pa ću da postavim sličicu, da one devojke koje nisu probale vide kako izgleda meso spremljeno na taj način.
Pile je bilo teško oko 1 kg, a meni je još pre nekako dunulo da probam da sa piletom u kesicu ubacim i krompir. I ispada sjajno. Za sat vremena imate super ručak. Dakle, moj predlog za ručak jeste: pile i krompir iz kesice (za sočnu piletinu, "C" kesica), salata od svežeg kupusa i ove lepinje. Uživajte! :)

                                       

2 коментара: